Vajon az angol mely sajátosságai keltik sokunkban azt a benyomást, mi szerint e nyelv könnyebb más nyelveknél? Az erre az alapkérdésre adott lehetséges válaszokat vázolta fel egyetemünk előadója, Nádasdy Ádám sorozatunk keddi szabadegyetem előadásán, mellyel kezdetét vette tíz alkalmas őszi programunk.

A kezdő angolt tanulók többségének gyakran nehézséget okoz az olyan hangok kiejtésének elsajátítása, melyek a magyarban alapvetően nem fordulnak elő. Ide sorolhatjuk többek között a th-val jelölt hangot, a home szóban kiejtendő magánhangzót, de a w-vel jelölt hang magyartól eltérő használata is könnyen összezavarhatja a nem anyanyelvű beszélőt. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a magyarban sűrűn előforduló ű vagy ő esetében a helyzet hasonló: ezek a hangok a magyart idegen nyelvként elsajátítani vágyók számára olykor komoly kihívást jelentenek. Leszögezhetjük tehát, hogy az angolban nincsen több "egzotikus" hang, mint más nyelvekben. Ez az állítás arra enged következtetni, hogy a nyelv relatív könnyebbsége nem hangtanában keresendő. 

Minden nyelvben keverednek a nyelvtípusok, melyből hármat különböztethetünk meg. Az izoláló nyelvek esetében a nyelvtani viszonyokat önálló morfémák, egymástól elszigetelt szavak és szórend fejezi ki. Az agglutináló nyelvekre jellemző, hogy a szavak jelentését toldalékok hozzáadásával, illetve szóalakok megváltoztatásával állítják elő. A magyar nagyrészt ebbe a kategóriába tartozik. A flektáló, vagy fúziós nyelvek alatt olyan szintetikus nyelveket értünk, melyek gyakran a szótő változtatásával fejeznek ki nyelvtani viszonyokat. Az angol elsősorban az izoláló nyelvek csoportjába tartozik, és könnyebbségének képzete eme vonásában lelendő. Hajlamosak vagyunk ugyanis a nyelvtant az alaktannal azonosítani, ami az izoláló nyelvek esetében áttekinthetőbb, kevésbé gazdag.

Könnyű nyelv-e tehát az angol? Annak ellenére, hogy a nyelv elsajátításának korai szakaszában valóban ezt tapasztalhatjuk, ne ítéljünk elhamarkodottan. Tanulásának későbbi fázisaiban bonyolult szerkezetek állítják mondattani szinten kihívások elé az idegen ajkú tanulót.

Előadássorozatunkat Starcevic Attila egyetemi adjunktus folytatja október 4-én, kedden. Téma: Honnan ered az angol nyelv? - Rokonság és őstörténet.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézetében!
Helyszín: 1088 Budapest, Rákóczi út 5, 031 terem 

 

 

Szerző: __hege__  2011.10.01. 01:35 2 komment

Címkék: http://seaswiki.elte.hu/szabadegyetem/angolavilagban http://www.facebook.com/groups/elte.szabadegyetem/ http://www.facebook.com/event.php?eid=180924641985441¬if t=event invite

A bejegyzés trackback címe:

https://angolavilagban-szabadegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr593269079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MexX 2011.10.04. 14:22:43

Igazán megérte részt venni Nádasdy tanár úr előadásán. Ritka előadói képessége mindig lenyűgöz és az angol nyelv sajátosságairól hallottak, úgy érzem, nem kevésbé érdekesek, mint hasznosak. Élete során mindenki találkozik az angol nyelvvel és ennélfogva foglalkozni kell vele és ezúttal egy kitűnő alkalmat biztosított erre az ELTE szabadegyetem előadása. Csak így tovább!!! Ha időm engedi, a következő előadáson is ott leszek.. :)
süti beállítások módosítása