"English is generally acknowledged to be the world's most important language." - A Comprehensive Grammar of the English Language (1985) 

Vajon mire alapozta Randolph Quirk, Sidney Greenbaum, Geoffry Leech, illetve Jan Svartvik a fent említett állítást? Alkalmasabb-e más nyelveknél az angol a világnyelv szerepének betöltésére? 

A mellékelt ábrán láthatjuk, hogy az angol nyelv óriási teret nyert nem csak Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban, Indiában és Ausztráliában, de Afrika számos országában is "hivatalos" nyelvként. Igaz, hogy furcsa módon sem Angliában, sem az Egyesült Államokban nem létezik a hivatalos nyelv fogalma, de e két országban is a hétköznapokban leggyakrabban használt nyelv az angol. Ez a tény önmagában azonban nem indokolja a világnyelv státuszt, hiszen többek közt a francia, illetve a spanyol használata is elterjedt világszerte. Ugyan Európán belül is számottevő az angolul beszélők száma, de a német, francia, spanyol, orosz és olasz népszerűsége is jelentős. Csaknem 1200 millióan beszélnek mandarinul, míg az angol anyanyelvűek és nem anyanyelvű angolul beszélők száma együttesen éri el a valamivel több, mint 400 millió főt. Mindezek alapján nem tűnik egyértelműnek, hogy miért éppen az angol tölti be a világnyelv szerepét.

 Ha azonban azt vesszük alapul, hogy összesen hány országban beszélik az angolt, számottevő az angol dominancia. Továbbá megállapíthatjuk, hogy az angolt beszélő országok GDP-je lényegesen nagyobb számot mutat összesen, mint bármely más nyelv hasonló mutatója. Mivel egyértelmű, hogy felgyorsult világunkban kulcsfontosságú egy adott nemzet gazdaságilag elfoglalt helye a világban, ennek hatása a világnyelv státuszra is rávetül. 

Azt, hogy mi befolyásolja a nyelvek dominanciáját nemzetközi téren, 6 alapvető tényező befolyásolja:
1) anyanyelvű beszélők száma
2) második nyelvként beszélők száma
3) az adott nyelvet használó országok száma és népessége
4) az adott nyelvet használó szektorok (tudomány, diplomácia stb.) mutatója
5) az adott nyelvet beszélő országok gazdasági, katonai, illetve financiális helyzete
6) nemzetközi szociális tekintély

A felül vázolt tényezők alapján összeállított skálát tekintve egyértelmű az angol nyelv vezérszerepe; a képzeletbeli dobogó első és második helyét a francia és a spanyol foglalja el. Emellett az internethasználat nyelve is elsődlegesen angol (536.6 millió használó), a második helyen a 2010-es felmérés alapján a mandarin áll (444.9 használó). 

Mindent egybevetve megállapíthatjuk, hogy ha nem is a legfontosabb nyelv - mint ahogy azt a bejegyzés elején feltüntetett idézet sugallja - az angol, de alighanem a legbefolyásosabb, és a bejegyzésben taglalt tényezők alapján világnyelv státusza indokolt.

 

Szerző: __hege__  2011.11.25. 17:43 Szólj hozzá!

Címkék: http://seaswiki.elte.hu/szabadegyetem/angolavilagban http://www.facebook.com/groups/elte.szabadegyetem/ http://www.facebook.com/event.php?eid=297503893605446

A bejegyzés trackback címe:

https://angolavilagban-szabadegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr723411467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása