A nyelvi változatok hétköznapi megítélése merőben különbözik a nyelvészeti megközelítéstől. A közfelfogás szerinti hierarchia tetején maga A NYELV áll, a szó idealizált, tiszta, hibátlan értelmében. Egy szinttel lejjebb gyakran megkülönböztetik a "jó" nyelvhasználatot a mindennapi nyelvhasználattól (köznyelv), mely tovább bontható dialektusokra, illetve a "helytelen" nyelvhasználatra. Ennek a hierarchikus modellnek a nyelvészeti megfelelője azonban alulról építkezik: az egyes idiolektusok dialektust alkotnak, és a dialektusok csoportjából tevődik össze A NYELV. A nyelvészeti megközelítés szerint a "nyelv" absztrakció, csak változatok léteznek. Nincs "helytelen" nyelvhasználat: csak létező-nem létező különbség van. A változatok bármely szinten jelentkezhetnek, és e tény alól nem kivétel az angol nyelv sem.

A változatok alapvető szintjét alkotják a szókészletbeli különbségek. Míg Nagy-Britannia egyes részein adder néven ismert a vipera, más területeken viperként emlegetik ugyanazt az állatot. Jól mutatja a szókészletbeli különbségeket továbbá a pavement használata, ami Angliában a járdát jelöli, de az egyesült államokbeliek számára az úttestest jelenti.

A nyelvi változatokat vizsgálva a nyelvtani különbségeken belül három főbb kategóriát különböztetünk meg: alaktani, mondattani illetve kiejtésbeli. Alaktani különbségre példa a dive(alámerülés) ige kétféle használatban lévő múlt ideje: van aki a dived formát, van aki a dove szót használja. A mondattan szintjén felmerülő változatokat az alábbi példa szemlélteti:
     There are just we two.
     There are just two of us.
     There are just us two.
Kiejtésbeli különbség a past(múlt) kétféle kiejtése: [pɑ:st] vs. [pæst], valamint a rotikusság (magánhangzó utáni /r/ használat). A rotikus angolt használó beszélők (Amerika, Kanada, Írország, Skócia, Anglia egyes vidékei) kiejtik az /r/ hangot magánhangzók után, míg a nem rotikus angolt beszélők (Új Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Anglia, London) legtöbbször nem.

 

A változatokat osztályozhatjuk:
idő szerint:
jubilee 1935 --> ['dʒu:bəli:]; 1977 --> [,dʒu:bə'li:]

társadalmi státusz szerint: szociolektusok
- standard/presztízs változat, nem/szubstandard változat
- William Labov New York city [r] kísérlete --> rotikusság egyenes arányban növekszik a presztízzsel

tér szerint: regionális dialektusok --> pl.: rotikusság

egyéb kategóriák szerint:
- stílus
- nem
- téma
- médium stb.

Labov a társadalmi státusz és a nem kapcsolatának vizsgálata során az alábbi két észrevételt tette:
1) Stabil szociolektális rétegződés esetén a férfiak nagyobb gyakorisággal használnak nem-standard nyelvi formákat, mint a nők.
2) Változásban lévő szociolektális rétegződés esetén a nők inkább használják az új presztízsbe tartozó nyelvi formákat, mint a férfiak.

 

Az angol kiejtési változatok (akcentusok) sajátosságait az alábbi táblázatban foglaljuk össze:

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Végezetül: miért érdemes ismerni az angol nyelvi változatokat? 

        Nehogy bennragadjunk a liftben.
https://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ

Szerző: __hege__  2011.11.27. 03:18 Szólj hozzá!

Címkék: http://seaswiki.elte.hu/szabadegyetem/angolavilagban http://www.facebook.com/groups/elte.szabadegyetem/ http://www.facebook.com/event.php?eid=297503893605446

A bejegyzés trackback címe:

https://angolavilagban-szabadegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr663414481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása